FireDOS habbekeverő

Gyártó:  

Mi a FireDOS?

 A FireDOS egy az összes jelenleg használatban levő, habképző anyaghoz használható mechanikus elven működő habbekeverő rendszer. A FireDOS segítségével bekeverhető a klasszikus tűzoltó habanyagokon kívül bármilyen tűzoltást elősegítő vagy égéskésleltető szer is.

Alkalmazási területét tekintve minden olyan rendszerbe integrálható, amelyben valamilyen formában oldat képzése szükséges. Lehet ez akár beépített oltóberendezés, akár mobil alkalmazás, pl. tűzoltó gépjármű, vagy tűzoltáshoz használatos hordozható habbekeverő.

Felépítését tekintve három alapvető részt különböztethetünk meg, úgy mint hidraulikus motor (vízmotor), szivattyú (habképző anyag szivattyú), a két rész közötti mechanikus kapcsolat (kuplung).

Vízmotor:

A vízmotoron halad át a tűzoltáshoz használt víz. Speciálisan kialakított formájú, hogy a víz térfogatárama a legkedvezőbb helyen érje a rotor lapátokat, ezzel a lehető legnagyobb nyomatékot fejtve ki.

firedos1

Kuplung:

A kuplung hozza létre a kapcsolatot a vízmotor és a bekeverő szivattyú között. Az alaptípusokban merev, csillapított körmös kuplungot használnak a fix bekeveréshez, vagy állítható kuplungot a fokozatmentesen állítható bekeverési arány eléréséhez.

Bekeverő szivattyú:

A bekeverő szivattyú szállítja a tűzoltó szer adalék (habképző anyag) tartályból a habképző anyagot a vízmotoron átfolyt víz térfogatáramába. A bekeverés a tűzoltó vezetékbe történő befecskendezéssel történik.

A szivattyúnak a szívó vezetékén keletkező nyomásveszteséget le kell küzdenie és a bekeveréshez szükséges nyomást (oltórendszer üzemi nyomásánál nagyobb nyomást) kell előállítania. Az ilyen jellegű feladatokra leginkább dugattyús szivattyúk használatosak. A dugattyús szivattyú méretezése a kívánt bekeverési aránynak, kivitelezése pedig a kívánt felhasználási területnek megfelelően történik.

firedos2

A bekeverőt az oltóvízrendszerbe építve maga az oltóvíz-árama hajtja meg, külső energiaforrásra ezen felül nincs szükség.

  1. A fenti összefüggésekből látható, hogy a FireDOS meghajtásához az átáramló közegből nyomási energiát nyerünk, ez az energia hajtja meg a rendszert.
  2. A hidraulikus hajtómű ezt az energiát munkává alakítja, azaz egy az átáramló közeg térfogatáramával arányos forgó mozgássá illetve forgatónyomatékká.
  3. A forgatónyomatékot a háromdugattyús bekeverő szivattyú felé a kuplung továbbítja, amelyben a mozgás forgó mozgásból egy kulisszás mechanizmuson keresztül egyenes vonalú mozgássá alakul.

firedos3
Mivel a hajtómű és a szivattyú között állandó mechanikus kapcsolat van, (azaz minél gyorsabban forog a hajtómű, annál nagyobb mennyiségű anyagot szállít a szivattyú) ezért a szivattyú által szállított anyag bekeverési aránya mindig állandó marad.

Tehát amint a rendszer működtetéséhez elegendő vízáram áll rendelkezésre, a habbekeverés a nyomásingadozástól, a különböző vezetékek hosszától és átmérőjétől függetlenül működésbe lép.

A vízmotor és a bekeverő szivattyú kapcsolata:

Mind a vízmotor, mind a bekeverő szivattyú úgy került kialakításra, hogy az azokat összekötő tengely egy körbefordulására egységnyi legyen a rajtuk áthaladó, illetve az általuk szállított folyadék mennyisége (a dugattyús szivattyúban három dugattyú található, a tengely egyszeri körbefordulására mindhárom dugattyú egyszer szállít).

A vízmotor fordulatszámának illetve a bekeverő szivattyú szállítási mennyiségének állandó összefüggése a jelleggörbén jól látható.

firedos4
A vízmotor (Wassermotor) és a bekeverő szivattyú (Schaummittelpumpe) jelleggörbéi a rendszer működési tartományán belül (Arbeitsbereich) párhuzmosan futnak, tehát ezen a tartományon belül a bekeverési arány állandó marad.

A működési tartomány alatt a görbék összetartanak. Ez az összetartás a vízmotor rotorlapátainak illesztési hézagaiból ered, ugyanis a lapátok megfelelő mozgásához minimális hézagra szükség van.

A fenti ábrán a működési tartományon kívüli területről két fontos részt emelnék ki.

  • A vízmotor görbéje és a vízáram tengely metszéspontjától a vízszintes tengelyen balra az a tartomány, ahol a hajtóvíz átáramlik, de még éppen nem elegendő mennyiségben ahhoz, hogy a vízmotort megforgassa (nincs bekeverés)
  • A vízmotor görbéje és a vízáram tengely metszéspontja az az állapot, amikor éppen annyi víz áramlik a vízmotorra, ami már éppen megforgatja a motort, de még nem a teljes mennyiség fordítódik hajtásra, azaz az illesztéseknél bizonyos mennyiségű víz úgy áramlik át, hogy az nem játszik szerepet a vízmotor forgatásában (habképző anyagban szegény keverék).

A beépített habbal oltó rendszereknél fontos, hogy a bekeverő berendezés a teljes működési tartományban a lehető legegyenletesebb és legpontosabb bekeverési arányt biztosítsa az állandó minőségű oltóhab biztosítására.